fejlec4.jpg

VILÁGÍTÁS, ELEKTROMOS SZERELVÉNYEK

 

LÁMPAFEJ

 

A lámpafejet 2 db M8-as csavar erősíti fel a villaszár-burkolatra. A tartócsavarok meglazítása után a lámpafej függőleges síkban állítható. A fényszóró tükör 130 mm-es ¤-jű forgás paraboloid. A fényvisszavető felület vákuum porlasztással felvitt tiszta alumínium. A tükröző réteg igen vékony, ezért csak száraz vattacsomóval szabad a rászállott finom portól megtisztítani.

 

 

53. ábra. Beépített lámpafej

 

 

54. ábra. Lámpafej szétszerelése

 

A fényszóró izzója 6 V 25 W-os bilux. A lámpafoglalat, amelyet egy rugó rögzít a tükörben, a bilux izzón kívül egy 1,5 W-os gömbizzót is tart. Ez szolgáltatja a városi világítást.

 

A lámpafejben találjuk a központi gyújtást és a világításkapcsolót. A kapcsolókulcs kihúzása a motor gyújtását üzemen kívül helyezi. A kapcsolókulcs jobbra fordításakor a városi világítás és a hátsó lámpa, balra forgatásakor a bilux izzó, és a hátsó lámpa kapcsolódik be.

 

BILUX KAPCSOLÓ

 

A bilux izzó két szála, a bal kormányra szerelt bilux-kapcsolóval felváltva üzemeltethető. A bilux váltókapcsolón találjuk az elektromos kürt testérintkezőjének nyomókulcsát is.

 

A lámpafejbe építették be a sebességmérőt és kilométer-számlálót, mely meghajtását a bal mellső fedélbe szeret ferdefogú fogaskerékpártól (hajlékony tengely közvetítésével) kapja.

 

A lámpafejben egy szelén egyenirányító cellát is találunk, amely a mágnes töltőtekercsének áramával kb. 0,5 A áramerősséggel tölti az akkumulátort.

 

HÁTSÓ LÁMPA

 

Két izzója van. A felső a 6 V 5 W-os fékjelző lámpa. Ez a lábfék működtetésekor zárja a fékkapcsoló áramkörét, és a hátsó lámpa felső, sárgaszínű műanyagbúráján át feltűnő, nappal is jól látható fényjelzést ad. A 6 V 3 W-os hátsó izzó akkor működik, amikor a központi kapcsoló segítségével az első világítást bekapcsolják. Ekkor a lámpatest átlátszó ablakán át fehér fénnyel világítja meg a rendszámtáblát, és hátrafelé piros fényt mutat.

 

 

55. ábra. Hátsólámpa leszerelése

 

 

56. ábra. Hátsólámpa felszerelése

 

ELEKTROMOS KÜRT

 

Az oldalborító lemezek mögött a vázra szerelték fel. Áramát közvetlenül az akkumulátorról kapja.

 

 

57. ábra. Az elektromos kürt leszerelése

 

FÉKLÁMPA-KAPCSOLÓ

 

A váz bal oldali csomólemezére szerelik. A fékrúd vonókar és egy húzórugó működteti. Áramát szintén közvetlenül az akkumulátorról kapja.

 

 

125 cm3-es Danuvia motorkerékpárok
kezelése és karbantartása

Szerzők: GÁBOR ANDRÁS     WOHLMUTH EMIL