dnagyfejlec.jpg

 

LENGŐVILLA ÉS HÁTSÓKERÉK MEGHAJTÁS

 

A hátsó kereket 1/2"x1/4" méretű lánc hajtja. A lánc két félből álló láncvédő burában fut, amely védelmet nyújt a sár és nagyobb rögök behatolása ellen; ezáltal a lánc élettartamát többszörösére meghosszabbítja. A lengővillához szerelt csőtengely lehetővé teszi, hogy a lánckerék menesztő csapokkal keményrugó ütésgátló gyűrűkön keresztül adja át a nyomatékot a hátsó keréknek, s a kerekeket láncbontás nélkül lehessen kiszerelni. A motorkerékpár első-hátsó kerekei egymással felcserélhetők (patent kerekek).

 

A HÁTSÓ LÁNCKERÉK-AGY KIÉPÍTÉSE

 

A hátsó lánckerék-agy csőtengelyét egy biztosítógyűrű rögzíti a lengővillához. A biztosítógyűrűt biztosító fogóval levesszük, így a lánckerék a csőtengellyel együtt balra kihúzható. A lánckerék 1 db 6205-ös golyóscsapágyba ágyazott. Ezt úgy építjük ki, hogy az F 52x2-es biztosító gyűrűt kiemeljük és az alatta levő porvédőt eltávolítjuk, majd a golyóscsapágyat tüskével kinyomjuk.

 

Elhasználódás

 

A 6205-ös golyóscsapágyat kicseréljük, ha radiális játéka 0,05 mm-nél nagyobb. A lánckereket ki kell cserélni, ha a lánckerék-fogak hegyesre koptak, vagy az oldalfelületükön 0,2-0,3 mm-nél nagyobb mélységű kopás található. A 114 láncszemből álló meghajtó láncot kicseréljük, ha a kopásból adódó megnyúlás összértéke meghaladja a 20 mm-t vagy egyenlőtlen megnyúlás következtében oldalirányú ütése nagy. Ha láncot cserélünk, tanácsos egyben lánckereket is cserélni - persze csak abban az esetben, ha a lánckerék megfelelően kopott. Az esetben, ha a lánckerék túlságosan elhasználódott és új lánccal szereljük, az új lánc gyorsabban elhasználódik, mintha egyben lánckereket is cserélünk.

 

Beépítés

 

A beépítés a kiépítéssel fordított sorrendben történik. A golyóscsapágyat beszerelés előtt töltsük meg csapágyzsírral.

 

A LENGŐVILLA KIÉPÍTÉSE

 

A lengővilla-tengely végén levő 2 db anyát 22 mm-es kulcsnyílású villáskulcs segítségével lecsavarjuk, s a lengővilla-tengelyt kihúzzuk.

 

Elhasználódás

 

A lengővilla-tengely kicserélendő, ha a tengelyvég menete megsérül vagy megnyúlik. A lengővillában levő perselyeket kicseréljük, ha a lengővillában nem ülnek szilárdan, vagy a tengely játéka 0,3 mm-nél nagyobb.

 

Beépítés

 

A beépítés sorrendje a kiszerelés fordítottja. Ügyeljünk arra, hogy mielőtt a lengővillába a tengelyt benyomnánk, töltsük meg csapágyzsírral. A lengővilla és a váz fülei közé a súrlódó tárcsákat szereljük vissza. A súrlódó tárcsákat ajánlatos beszerelés előtt csapágyzsírral bekenni.

 

125 cm3-es Danuvia motorkerékpárok
kezelése és karbantartása

Szerzők: GÁBOR ANDRÁS     WOHLMUTH EMIL