danfejlec.jpg

 

DANUVIA MOTORKERÉKPÁR TÍPUSOK

A Danuvia Szerszámgépgyár által eddig gyártott motorkerékpár típusok jó hírnevet szereztek maguknak hazánkban és a világ minden részén, ahova csak elkerültek. Ez egyszerű, tartós, olcsó üzemet biztosító szerkezetének, és a fejlett nagyüzemi gyártási módnak köszönhető. A Danuvia 125 cm3-es motorkerékpár a kismotorok egyik jól bevált típusa, amelyre jellemző, hogy a nála nagyobb motorok menetbiztonságát és kényelmét nyújtja.

 

Erőforrása egyhengeres, kétütemű motor. Jól bevált keresztöblítéssel és keverék kenéssel működik.

A sebességváltó fokozatai úgy vannak megválasztva, hogy a mindenkori útviszonyoknak legjobban megfelelő motorteljesítménnyel haladhatunk. A futómű erőteljes, tartós bölcsővázra épült. A csőváz nagy élettartamot biztosít (normális útviszonyok mellett). A "Danuvia" síkos úton is jól vezethető, és biztosan vehetők vele a kanyarok.

A régebbi 125 cm3-es (D-Csepel) motorkerékpár hosszú élettartamával tűnt ki.

 

A Danuvia motorkerékpár családtípusai a következők:

D-Csepel. Ennek a típusnak a gyártása 1957-ben befejeződött, de alkatrészei a kereskedelemben kaphatók.

A Danuvia 125 cm3-es (DMV) motorkerékpár nagyobb teljesítménye, tokozott-, lengővillás kivitele tekintetében különbözik elődjétől.

A nagy teljesítményű 125 cm3-es moto-cross verseny motorkerékpárt sok hazai és nemzetközi sportsiker tapasztalatainak felhasználásával alakították ki. Ezt a típust kizárólag speciális célra, kötött darabszámban készül.

 

1. ábra: 125 cm3-es D-Csepel motorkerékpár

 

 

2. ábra: Danuvia 125 cm3-es (DMV)

 

 

3. ábra: Danuvia 125 cm3-es (DMC) moto-cross típus oldalnézete

 

125 cm3-es Danuvia motorkerékpárok
kezelése és karbantartása

Szerzők: GÁBOR ANDRÁS     WOHLMUTH EMIL