danfejlec.jpg

Csapszeg kihúzó ( Köszönet Sykes-nek)

 

 

 

Kuplung rugóbeakasztó ( Köszönet Sykes-nek)

 

 

KM óra mutatólehúzó ( Köszönet Csövi )

""Lehúzó recept a következő: Veszünk egy 5-ös vagy 6-os csavart anyával ízlés szerint. Egy lemez csíkot meghajlítunk, majd egy lyukat és egy bevágást készítünk rá az ábrán látható módon. A csavar végébe kb 1mm-es és kb. 5-10mm mély furatot készítünk, lehetőség szerint kis esztergával bár ez nem minden háztartásban található meg. Hiányában kézi fúró is megteszi ügyelve a központosságra. Későbbiekben a furatba egy méretre vágott gombostű hegyesebbik felét illesztjük, heggyel kifele. Jobb használhatóság érdekében az anyát beforrasztjuk, és már használhatjuk is.""

 

 

 

 
 
 
Első teleszkópszár bakelit persely behúzó ( Köszönet csepcsanyi-nak az Indexes fórumról)

Ez egy kb. fél méteres 8-as menetszálból készült, amihez esztergáltam egy vállas hengeres behúzót egy kéznél lévő műanyag-darabból. Ahogy a képen látszik, egy bakelit perselyt rátettem, a műanyag átmérője, ahova rácsúszik behúzáskor, értelemszerűen 31-31,5 mm.
A váll átmérője pedig kicsit nagyobb, de csak annyira, hogy a teleszkópszárba könnyen beleférjen, nálam 35mm, a persely külselye 37mm kürül van.
A használat egyszerű, anyákkal rögzítve van a műanyag, rá a persely, a menet végét kidugjuk alul, ráhajtjuk az anyát, és szépen behúzzuk a helyére.

A műanyag henger felső, szűkebb részére nincs szükség, csak ilyen darabot találtam itthon.

Kiütéskor ugyenez a menetszál, de egy olyan műanyag henger kell, ami keresztülcsúszik a perselyen, tehát kissebb az átmérőlje a persely belselyénél, és alulról körbe-körbe kocogtatava jön kifelé.
Én ezt úgy csináltam, hogy volt ilyen átmérőjű alátétem, azt rögzítettem a menetszálon, és azzal kocogtattam ki. Kb. úgy, amikor a kerékcsapágyakból kiütjük az elsőt. (a második, mint tudjuk, már egyszerűbben megy)
Amúgy nekem szépen, sértetlenül kijöttek a perselyek, akár vissza is lehetne szerelni őket.

bakelitbehuzo1.jpgbakelitbehuzo2.jpgbakelitbehuzo3.jpg
 
 
 
 
 
 
Kb 15 perc egy ilyen szerszám elkészítése. (sykes)
 
 
 
 
 
 
 
 
Ha nincs gyári eszközöd. (sykes)

 
 
 
 
 
 
Kipufogó könyök tisztítás


kipukonyoktisztitas.jpg
 
 
 
 
 
 
 
A szerző engedélyével :) ( D.Nagy) kifejezetten ezen a fórumon jelenik meg először egy kis részlet, mintegy köszönet gyanánt, amiért sok kiadvány elkelt az oldal segítségével. A szövegben olvasott ajánlásokat (cégeket, eszközöket) mindenki saját felelősségére próbálja ki, keresse fel, az esetleges hibákért, károkért nem tudok felelősséget vállalni. (remélem olvasható méretű lesz)
 
img101.jpg
 
 
 
img102.jpgimg103.jpgimg104.jpgimg105.jpg


Ennyi a kedvcsináló, remélem mindenki talál hasznos ajánlást benne. Akit érdekel a folytatás még kb. 6-7 példány van eladó ebből a füzetből.
 
 
 
 
A gyári fadobozos szerelőkészlet tartalmának egyik rajza:


img032.jpg